Ontslagen wat nu?

In 5 stappen naar een nieuwe baan

Misschien heb je het zien aankomen of overkomt het je totaal onverwacht: je wordt ontslagen! Je wereld staat op zijn kop. Je voelt je misschien boos en verdrietig en tegelijkertijd maak je je zorgen om de toekomst. Hoe moet het nu verder? Wat kan ik het beste doen? Ik raad je aan juridische bijstand in te schakelen om zo snel mogelijk te komen tot een snelle, constructieve en pragmatische oplossing die goed is voor zowel de werkgever als voor jou. Vaak worden de kosten door jouw werkgever (gedeeltelijk) vergoed.

De oplossing kan bestaan uit een van de volgende regelingen:

 • Transitievergoeding
  Sinds 1 juli 2015 krijg je bij ontslag via de Kantonrechter of het UWV een financiële vergoeding. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat je 2 jaar of langer in dienst bent geweest. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten. Je kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing of om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken (loopbaanadvies of outplacement).
 • Vaststellingsovereenkomst
  Werkgever en werknemer kunnen ook samen besluiten de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Bij een dergelijk ontslag met wederzijds goedvinden worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst.
 • Ontslagvergoeding
  In bepaalde gevallen is de beëindiging van de arbeidsovereenkomst de beste oplossing voor beide partijen. De voorwaarden en afspraken omtrent het ontslag hangen af van de wijze van ontslag.

Outplacementtraject

In een outplacementtraject begeleid ik je in 5 stappen naar een nieuwe baan. In elke fase vind je de antwoorden op de volgende vragen:

 1. Wie ben ik?
  Je kijkt terug op je loopbaan tot nu toe en onderzoekt wat je daarvan kunt leren. Op welke gebeurtenissen of resultaten ben je trots in de jaren die achter je liggen, zowel in je privéleven als in je werk? Je zou dit ook kunnen omschrijven als jouw persoonlijke successen. Je krijgt zicht op kwaliteiten en talenten.
 2. Wat kan ik?
  Wat zijn mijn vaardigheden, wat past bij mij, mijn kennis, ervaring en mijn persoonlijkheid?
 3. Wat wil ik?
  Je zoekt uit welke inhoud van werk het beste bij je past. Waar krijg ik energie van?
 4. Waar wil ik dat?
  Welke werkomgeving past bij mij? Welke branches en organisaties spreken mij aan? Wat is mijn persoonlijke arbeidsmarkt? Je bepaalt in deze fase je zoekrichtingen.
 5. Hoe ga ik dat bereiken?
  Hoe ga ik zoeken? Hoe zorg ik dat mijn cv de aandacht trekt? Hoe werkt netwerken o.a. door gebruik te maken van LinkedIn? Solliciteren in de praktijk: waar vind ik die baan en hoe ga ik die bemachtigen?

Maatwerk

Een outplacementtraject is altijd maatwerk en verschilt dan ook qua inhoud en duur. Ik geef je in ieder geval opdrachten mee waarover we in gesprek gaan. Aan het einde van het vierde onderdeel ben je klaar om de arbeidsmarkt (weer) op te gaan. Dan breekt de fase aan van het doelgericht netwerken om een nieuwe baan te bemachtigen. In deze fase maak ik je wegwijs op de huidige arbeidsmarkt.

Meer hierover kun je vinden op mijn site onder ‘Arbeidsmarkt’.

  Direct aanmelden

  (* = altijd invullen)

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.