De arbeidsmarkt

Kans van slagen op de arbeidsmarkt?

Mensen vragen mij wel eens wat hun kans van slagen is op de arbeidsmarkt. Ik geef dan aan dat 70% van alle vacatures wordt vervuld via via, oftewel door te netwerken. Slechts 30% vindt een baan door te solliciteren. Ondanks die hele duidelijke cijfers blijven veel mensen volharden in het, uitsluitend, solliciteren wat heel vaak een frustrerend pad is met afwijzing op afwijzing.

De levensloop van de vacature

Hoe ziet de “achterkant” van de arbeidsmarkt er uit? Dat begint bij het vertellen over de levensloop van de vacature.

De geboorte van een vacature

Zoals elk leven begint ook de levensloop van de vacature met een geboorte nl. de geboorte van de vacature. Als iemand vertrekt bij een organisatie verspreidt dit nieuws zich razend snel. Binnen 2 dagen weten meer dan 100 mensen dat hij of zij weg gaat. Dat begint bij een leidinggevende, collega’s, Facebookvrienden, vrienden bij de sportclub enz. Dat is het moment waarop de vacature wordt geboren!

Vacature pas na zes tot acht weken zichtbaar

Als niemand in die 2 dagen tijd een naam noemt van iemand die zij kennen treedt bij de meeste organisaties het personeelsbeleid in werking wat voorschrijft dat de vacature “gesteld” dient te worden. Dat betekent dat deze binnen een week of 2 op de eigen website van de organisatie verschijnt. Komt hier niemand uit naar voren, dan wordt de vacature na een week of 4 uitgezet naar intermediairs zoals uitzendbureaus, detacheringsbureaus enz. Komt daar niemand uit naar voren, dan tref je hem pas na 6 tot 8 weken aan op bijvoorbeeld een vacaturesite. Met andere woorden, je laat 6 tot 8 weken liggen vanaf de geboorte van de vacature!

Het frustrerende pad van het solliciteren

Dat is ook het moment dat niet alleen jij, maar ook 300 andere mensen gaan solliciteren op deze vacature. Je hebt op dat moment 299 andere “concurrenten” voor een baan die jij ook graag wilt. Probeer dan maar eens op te vallen en uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Je wordt nl. beoordeeld op de zogenaamde “harde criteria”. Dit houdt bijvoorbeeld in dat gekeken wordt of jij de juiste, specifieke werkervaring hebt. Je leeftijd, al zal niemand dit bevestigen, speelt hierbij ook een rol. Je kunt dan als reden van afwijzing krijgen dat er “andere kandidaten waren die beter aansloten bij het profiel”. Voldoe je niet aan alle harde criteria, dan lig je binnen 9 seconden op de verkeerde stapel nl. die van de afwijzingen!

Warme ambassadeurs

Dan het pad van het netwerken voor een nieuwe baan. Als je eenmaal concreet weet wat je wilt ga je contact leggen en in gesprek met die mensen die nu het werk doen dat jij wilt gaan doen. Deze mensen, hoe meer hoe beter, worden jouw “warme ambassadeurs”. En als vervolgens deze warme ambassadeur zelf of een van de naaste collega’s vertrekt, wordt jouw naam genoemd als de vraag gesteld wordt Ken jij nog iemand?

    Je vraag / opmerking

    (* = altijd invullen)

    Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy en Voorwaarden gelden. Uw gegevens worden versleuteld verstuurd.